‎"ya Allah, jika rezekimu masih diatas langit, turunkanlah, dan jika ada didalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haram sucikanlah, jika masih jauh dekatkanlah, dengan berkat waktu dhuha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanMu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah Engkau limpahkan kepada hamba hambaMu yang soleh...." amin....

Puding Roti Tembikai



Bahan2 :

1 Paket agar2 tali (20g)
5 cawan air (utk masak agar2)
1 cawan gula
1 tin susu cair *
1/2 cawan susu pekat *
1 sudu kecil esen vanila *
4 keping roti * (koyak2kan)
1 biji telur *
1 sudu besar butter * (saya guna buttermas)
bijan hitam/biji selasih (utk biji tembikai)
pewarna merah, hijau

Cara2nya :

- masak agar2 dgn 5 cawan air dan satu cawan gula sehingga mendidih & agar2 hancur.
- blend semua bahan bertanda *.
- campurkan bahan2 yang diblend dalam agar2 yang sudah mendidih. Kacau sehingga masak dengan api sederhana.
- Bahagikan dalam 3 bekas. lebihkan adunan utk warna merah utk warna tembikai.
- masukkan adunan dalam acuan bentuk 3 segi dan taburkan bijan hitam/biji selasih. biarkan sejuk sebentar.
- bila sdh beku, gores2kan lapisan atas merah td & tuangkan lapisan putih (nipis aje ye). sejukkan sekejap.
- goreska2kan pula lapisan putih & tuangkan lapisan hijau utk kulit tembikai. sejukkan.
- Sedia utk dihidangkan....

~ SELAMAT MENCUBA ~

Nota kaki :
  • tujuan kita gores2kan puding tu supaya lapisan ke 2 & ke 3 tu melekat antara satu sama lain. kalau kita tak goreskan, lapisan akan terpisah semasa puding diterbalikkan.
  • acuan bentuk 3 segi blh didapati di kedai bakery ye...kalau tak de acuan 3 segi, dlm loyang pun boleh...ikut je step by step. nanti bentuk tembikai tu segi empat la....janji ade rupe tembikai kan....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Cer Komen...

Order Form

Name:
Email Address:

Create a web form here

RM20 sahaja...

RM20 je....

Klik La Kalau Nak Tau

Nak Jana Pendapatan, Klik Sini...Nak Order Pun Boleh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...