
Bahan-bahan
280gm tepung gandum
3 biji telur dari peti sejuk (gred A)
220gm gula halus (anggaran 1 cawan)
150 ml susu segar/ susu cair (anggaran 3/4 cawan)
2 sudu kecil baking powder
1 sudu makan ovalette**
1 sudu kecil esen vanilla
**filling blueberry/ strawberry/ apa-apa ikut citarasa yang disukai
pewarna
Nota:
**Nama panggilan lain bagi ovelette adalah quick 75. Ia berwarna oren atau kuning dan teksturnya seperti gel.Ovalette merupakan pengemulsi atau penstabil yang digunakan untuk membuat kek span dan dan kek-kek yang menggunakan telur sebagai bahan untuk melembutkan kek.
**sudu kecil = sudu teh
**filling ialah inti bagi apam
Cara-cara penyediaan apam polkadot
1. Mixer telur hingga kembang kemudian masukkan gula dan mixer lg dgn kelajuan maksimum hingga sebati.
2. Masukkan ovalette ke dalam mangkuk mixer dan pukul lagi dengan kelajuan maksima sehingga kembang dan menjadi putih.
3. Selepas itu masukkan esen vanila, tepung + baking powder (yg tlh diayak) dan susu sedikit demi sedikit dengan kelajuan minimun sehingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna water based mengikut pilihan.
6. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas (setengah/separuh sahaja).
7. Letakkan filling secukupnya (nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan).
8. Picit lagi adunan sama atau warna berbeza sehingga hampir penuh.
9. Last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus dengan api kecil/sederhana selama 10-15minit atau sehingga masak.
Nota : semasa mengukus, pastikan penutup periuk dibalut dengan kain. tujuannya supaya wap tidak menitik di atas apam.
: : LIKE & SHARE : :